Zwanger worden

Hoe lang duurt het voordat je zwanger bent?

Stel dat jij en je vriend hebben besloten dat jullie een kindje willen. Soms raak je dan al heel snel zwanger. Van alle vrouwen die proberen om zwanger te worden, is 30% binnen drie maanden zwanger. 70% is binnen een half jaar zwanger en 80% na een jaar. Ben je ouder dan 35? Dan kan het iets langer duren voordat je zwanger wordt.

Eén op de tien vrouwen is niet binnen een jaar zwanger. Wees gerust: er hoeft helemaal niets aan de hand te zijn! Bespreek het met een verloskundige of je huisarts. Zij kunnen beoordelen of jullie het beter nog een tijdje kunnen blijven proberen. Of dat het misschien goed is naar een specialist te gaan.

Hoe vaak vrijen?

Zorg dat er minimaal 36 uur zit tussen twee zaadlozingen. Dan is het aantal zaadcellen in het sperma van je vriend maximaal. Bij meerdere zaadlozingen na elkaar, neemt de hoeveelheid zaadcellen in het sperma af. De kans op een bevruchting van het eitje wordt dan kleiner.

Op deze website lees je hoe jij en je vriend jullie vruchtbaarheid kunnen vergroten:  www.thuisarts.nl

 

Gezonde zwangerschap

Je denkt erover om zwanger te worden. Je wilt natuurlijk dat jullie kind straks een gezonde start maakt. Daar kunnen jij en je partner al vóór de zwangerschap veel aan doen. Een goede voorbereiding vergroot de kans op een gezonde zwangerschap. Juist in het begin van de zwangerschap is een ongeboren kind nog erg kwetsbaar. Als je je goed voorbereidt, kan jouw kind zich al goed ontwikkelen voor de geboorte.

Een gezonde baby krijgen? Dit kun je zelf doen!

Bekijk onderstaand filmpje over een gezonde zwangerschap.

Zorg dat je goed in je vel zit

Heb je te veel stress, voel je je depressief of ben je extreem angstig? Of slik je antidepressiva, antipsychotica, kalmeringsmiddelen of slaapmiddelen? Dat kan een risico zijn voor je zwangerschap. Deze problemen kunnen leiden tot een miskraam. Ook kunnen ze van invloed zijn op de gezondheid van de baby. Je kind kan bijvoorbeeld te vroeg geboren worden. Of een te laag geboortegewicht hebben. Een laag geboortegewicht geeft kans op ziekten bij jullie baby.

Wat kun je doen?

Ga voor advies naar een verloskundige of je huisarts. Zij kunnen met jou bespreken wat jou zou kunnen helpen om minder last te hebben van stress, depressie of angst. En ze kunnen bekijken of je andere medicijnen kunt krijgen.