Erfelijkheid
Denk na over erfelijkheid
Als jullie samen een kindje krijgen, geef je bepaalde eigenschappen aan hem of haar door. Haarkleur en oogkleur zijn bijvoorbeeld erfelijk. Maar je kunt ook bepaalde ziekten doorgeven aan je kind. Misschien weet je zelf al dat er een ziekte voorkomt in jouw familie? Of in de familie van je vriend?
Vaak weten mensen niet dat er in de familie een erfelijke ziekte zit. Via een onderzoek bij jou en je vriend kun je daar al soms vóór de zwangerschap achter komen. Je hebt dan nog tijd om samen keuzes te maken.
Wanneer zijn er risico’s van erfelijkheid?
Van elke honderd kinderen worden er gemiddeld twee tot drie geboren met een erfelijke ziekte. Je kind heeft meer kans op een erfelijke ziekte in de volgende gevallen:
- Als er in de familie van jou of je vriend een erfelijke of aangeboren ziekte voorkomt.
- Als de aanstaande vader en moeder familie van elkaar zijn, bijvoorbeeld neef en nicht.
- Als de aanstaande vader of moeder (of hun ouders of grootouders) uit een gebied komen waar erfelijke bloedarmoede vaker voorkomt.
Het gaat om ziekten als thalassemie en sikkelcelziekte. Deze ziekten komen vaker voor in Afrika, landen rond de Middellandse Zee (zoals Marokko en Turkije), het Midden Oosten, het Verre Oosten (Azië), Suriname, de Antillen en het Caribische gebied.
Twijfel je of jouw toekomstige kind risico’s loopt op een erfelijke ziekte? Vraag dan advies aan je huisarts of verloskundige. En kijk ook op de site www.benikdrager.nl
Wil je meer weten over erfelijkheid? Bekijk dan deze website: http://www.erfelijkheid.nl/
Hieronder wordt uitgelegd wat Thalassemie is.
Erfelijke bloedarmoede ?
Als je zelf (of je ouders of grootouders) geboren bent in een land waar veel malaria voor komt (vroeger of nu), is er een kans dat je drager bent van ernstige erfelijke bloedarmoede. Het gaat om sikkelcelziekte of thalassemie. De meeste dragers van deze ziekten hebben geen klachten. Maar je kunt de ziekte wel doorgeven aan je kind. Gezonde partners die allebei drager zijn, kunnen gezonde kinderen krijgen. Maar er is ook een risico: bij elke zwangerschap is er een kans van één op vier (ofwel 25%) om een kind te krijgen met sikkelcelziekte of thalassemie.
Heb je een kinderwens of ben je zwanger? Maak dan tijdig een afspraak met een verloskundige of je huisarts. Je kunt dan praten over de mogelijkheden voor verder onderzoek.
In het volgende filmpje wordt uitgelegd wat sikkelcelziekte is:
Wil je meer informatie over sikkelcelziekte en thalassemie, ga dan naar: http://oscar.antenna.nl/node/6