Werk

Vermijd risico’s op je werk

Straling en chemische stoffen op het werk kunnen de vruchtbaarheid van een vrouw of man verminderen. Dat kan ook gebeuren als je werkt met zieke mensen of met kinderen. Of als je in bossen of plantsoenen werkt..Twijfel je of je dit soort risico’s loopt? Vraag dan advies aan de bedrijfsarts vóórdat je zwanger wordt. Of praat met je verloskundige of je huisarts.

Straling

Straling kan gevaarlijk zijn, zowel vóór als tijdens de zwangerschap. De straling van een computer, de televisie en je mobiele telefoon is niet gevaarlijk. Andere soorten straling kunnen slecht zijn voor ei- en zaadcellen, als jij of je vriend er een grote hoeveelheid van krijgt. Bijvoorbeeld op je werk. Deze vormen van straling kunnen tijdens de zwangerschap riskant zijn voor je kind.

Het is belangrijk om al vóór de zwangerschap te weten of je met gevaarlijke straling in aanraking komt. Dan kun je voor en tijdens de zwangerschap straling vermijden. Overleg vóórdat je zwanger wordt met een bedrijfsarts of stralingsdeskundige hoe je straling kunt vermijden. Meer informatie: Afdeling Publieksinformatie van het ministerie van SZW tel: 0800-9051 (gratis). Of praat met je verloskundige of je huisarts.

Chemische stoffen

Chemische stoffen, geneesmiddelen tegen kanker, bestrijdingsmiddelen of zware metalen kunnen schadelijk zijn voor je baby. Je kunt het beste zo min mogelijk in contact komen met schadelijke stoffen. Dat geldt zowel vóór als tijdens de zwangerschap. Vraag advies aan je bedrijfsarts vóórdat je zwanger wordt. Of praat met je verloskundige of je huisarts.

Andere risico’s

Als je werkt met zieke mensen, kinderen, dieren, rauw vlees of afval, loop je risico op infecties. Ook als je in je werk in aanraking komt met bijvoorbeeld bloed, urine of poep, lopen jij en je kind misschien gevaar. Door sommige infecties kan de vruchtbaarheid afnemen. Andere infecties kunnen leiden tot een miskraam, vroeggeboorte, doodgeboorte, of een laag geboortegewicht. Ook kan je kind geboren worden met een aandoening. Het beste is om maatregelen te nemen die de kans op een infectie verkleinen. Vraag daarom advies aan je bedrijfsarts vóórdat je zwanger wordt. Of praat met je verloskundige of je huisarts.