Veelgestelde vragen

Hier vind je de veel gestelde vragen over wat je kan doen voor een gezonde zwangerschap. Staat jouw vraag er niet tussen of kom je er niet uit? Kijk dan eens bij hulp  voor meer informatie.  

Hoe is de ontwikkeling van een zwangerschap?

Voor de ontwikkeling van een gezond kind zijn de eerste twee fasen van de zwangerschap het belangrijkst. Fase 1 is de bevruchting en innesteling in je baarmoeder. Fase 2 zijn de eerste twaalf weken van je zwangerschap. Die periode wordt ook wel ‘het eerste trimester’ genoemd.

Hoe kan ik mijn vruchtbaarheid verhogen?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je vruchtbaarheid toe- of afneemt. Maar eigenlijk komt het er op neer dat een gezonde leefstijl goed is voor je vruchtbaarheid. Dus: niet roken en drinken of drugs gebruiken, zorg voor een gezond gewicht en gezonde voeding en zorg dat je lekker in je vel zit. Als je dan om de 2 of 3 dagen vrijt in de zes dagen vóór de eisprong is de kans op zwangerschap  het grootst.

Lees meer over gezond zwanger worden en wat jij daar aan kunt doen.

Wat kan mijn partner doen om de vruchtbaarheid te verhogen?

Zorg dat er minimaal 36 uur zit tussen twee zaadlozingen. Dan is het aantal zaadcellen in het sperma van je vriend maximaal. Bij meerdere zaadlozingen na elkaar, neemt de hoeveelheid zaadcellen in het sperma af. De kans op een bevruchting van het eitje wordt dan kleiner.

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een belangrijke vitamine waarmee je de kans verkleint op een kindje met een ernstige handicap. Ook als je heel gezond eet krijg je niet voldoende foliumzuur binnen. Begin vier weken voordat je stopt met voorbehoedsmiddelen met het slikken van foliumzuur. Blijf foliumzuur  slikken tot je tien weken zwanger bent.

Hoe zit het met SOA en zwanger worden?

SOA’s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen. Je kunt tijdens het vrijen een SOA  oplopen, zonder dat je er iets van merkt. Een van de SOA's die je kunt oplopen is chlamydia. Dit is een SOA waar je onvruchtbaar van kunt worden. Je kunt een SOA voorkomen door een condoom te gebruiken bij het vrijen. De pil beschermt je niet tegen SOA.

Wanneer ben ik het meest vruchtbaar?

Iedere vrouw heeft een andere cyclus ( van menstruatie tot menstruatie). Sommige vrouwen hebben een cyclus van 21 dagen. Bij andere is het 35 dagen. Of het zit daar ergens tussenin. Wanneer de eisprong is – en je dus vruchtbaar bent – varieert dan ook per vrouw. De eisprong is ongeveer veertien dagen vóór het begin van de menstruatie.

Is gezond eten van invloed op de ontwikkeling van mijn kindje?

Door gezond en afwisselend te eten krijg je alle voedingsstoffen  binnen die je lichaam nodig heeft. Dat is goed voor jezelf en voor je toekomstige baby. 

Hoe lang duurt het voordat ik zwanger ben?

Van alle vrouwen die proberen om zwanger te worden, is 30% binnen drie maanden zwanger. 70% is binnen een half jaar zwanger en 80% na een jaar. Ben je ouder dan 35? Dan kan het iets langer duren voordat je zwanger wordt. Lees meer over vruchtbaarheid.