Anticonceptie

Welke vorm kies je?

Anticonceptie (voorbehoedsmiddelen)

Anticonceptie (voorbehoedsmiddelen)

Wat is het?

Anticonceptie is een ander woord voor voorbehoedsmiddelen. Deze middelen zorgen ervoor dat je niet zwanger wordt. ‘Anti’ betekent ‘niet’, ‘conceptie’, betekent ‘zwanger worden’. Er zijn veel verschillende voorbehoedsmiddelen. Denk vooraf goed na welk voorbehoedsmiddel het beste bij jou past.

Welk voorbehoedsmiddel past bij jou?

Wil je een test doen om te kijken welk voorbehoedsmiddel bij jou past, kijk dan op www.anticonceptievoorjou.nl

Anticonceptie bespreken met je partner

Wil je (nog) niet zwanger worden? Of wil je voorkomen dat je een SOA  (geslachtsziekte) krijgt? Dan moet je je goed beschermen. Die beslissing neem je zelf. Het maakt dus niet uit wat je partner ervan vindt!

Toch is het verstandig er met je partner over te praten. Als hij jou steunt, kun je anticonceptie waarschijnlijk beter gebruiken. Een paar tips:

 • Bespreek met je partner dat je anticonceptie wilt gebruiken. Zo laat je zien dat jij je verantwoordelijkheid neemt. En dat je hem daarbij wilt betrekken.
 • Laat je partner weten of je wel of geen anticonceptie gebruikt. Het moet niet vanzelfsprekend zijn dat jij wel voor bescherming zorgt!
 • Beslis samen welke anticonceptie het beste bij jullie past. De website www.anticonceptievoorjou.nl kan jullie helpen.
 • Vertel je partner dat je niet goed beschermd bent als er iets fout gaat met de anticonceptie. Bijvoorbeeld als je de pil vergeet. Gebruik dan een condoom bij het vrijen.

Religie en anticonceptie

Ben je gelovig? En wil je meer weten over voorbehoedsmiddelen en religie? Kijk dan op:

www.geentaboes.marokko.nl

www.geentaboes.hababam.nl

De pil

Wat is het?

De pil is een klein tabletje voor meiden en vrouwen. Als je dagelijks de pil slikt, komen er hormonen in je lichaam. Die zorgen dat er geen eisprong plaatsvindt. Daardoor kun je niet zwanger worden.

Werking van de pil

Een pilstrip bestaat meestal uit 21 pillen. Je neemt dus 21 dagen lang elke dag een pil. Dan is er een pauze van een week. In deze ‘stopweek’ word je, ongesteld. Hierna begin je weer met een nieuwe strip.

De pil is een heel betrouwbaar middel om niet zwanger te worden. Maar het werkt alleen als je de pil elke dag slikt. En als je op tijd weer met een nieuwe strip begint.

Zonder de pil wordt het slijmvlies in je baarmoeder dikker, zodat een bevrucht eitje er goed in kan nestelen. Als je de pil gebruikt, wordt je baarmoederslijmvlies minder dik. Dit komt doordat de baarmoeder zich vanwege de pil niet voorbereidt op een bevrucht eitje en een zwangerschap.

In de pauze tussen twee pilstrips verlies je bloed (menstruatie). Als je de pil gebruikt verlies je minder bloed dan als je geen pil gebruikt.

De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.

Waar haal ik de pil?

Je kunt de pil krijgen via een recept van je huisarts of bij Sense: www.sense.info

Voor- en nadelen van de pil

Tip: Heb je last van bijwerkingen? Vraag je huisarts of je niet beter op een andere pil kunt overstappen. Of kijk op  www.sense.info

Voordelen van de pil:

 • Betrouwbare methode om zwangerschap te voorkomen.
 • Door de pil heb je een regelmatige menstruatie.
 • Door de pil verlies je minder bloed tijdens de menstruatie.
 • De pil wordt tot je 21e vergoed in de basisverzekering.

Nadelen van de pil:

 • De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten).
 • Je moet er elke dag aan denken.
 • De pil is alleen verkrijgbaar via doktersrecept of via www.sense.info.
 • Soms heeft de pil bijwerkingen. Je kunt er hoofdpijn van krijgen. Of pijn aan je borsten.

Tip: Heb je last van bijwerkingen? Vraag je huisarts of je niet beter op een andere pil kunt overstappen. Of kijk op www.sense.info.

Wanneer werkt de pil niet?

De pil werkt niet goed als je:

 • …diarree hebt gehad.
 • …hebt overgegeven nadat je de pil hebt genomen.
 • …de pil langer dan 12 uur geleden bent vergeten te slikken.

In al deze gevallen kun je zwanger worden als je seks hebt met je vriend. Gebruik dan een condoom bij het vrijen tot je pilstrip op is!
Let op! De pil werkt alleen als je elke pilstrip helemaal gebruikt. Blijf de pil dus ook gebruiken als je een tijdje geen seks hebt.

Tips om de pil niet te vergeten

De volgende tips hebben we gehoord van andere meiden die de pil gebruiken:

 • Slik de pil elke dag op een vast tijdstip.
 • Gebruik de wekker van je mobiel als herinnering.
 • Bewaar je pilstrip bij je make-up of tandenborstel. Dan denk je er 's ochtends bij het opmaken of tandenpoetsen vanzelf aan!

Oeps, pil vergeten! Wat nu?

 • Ben je de pil een keer vergeten? Dat is geen ramp. Maar gebruik bij het vrijen dan wel steeds een condoom tot je pilstrip op is. Zo voorkom je dat je zwanger wordt. Na de stopweek begin je weer gewoon met een nieuwe pilstrip. De pil beschermt je dan gelijk weer goed tegen zwangerschap.
 • Let op: elke soort pil werkt anders. Het kan verschil maken in welke week je de pil vergeten bent (week 1, 2 of 3 van je pilstrip). Lees daarom ook de bijsluiter van je pil. Daarin staat wat je moet doen als je een pil vergeten bent in week 1, 2 of 3 van je pilstrip.

Meer lezen over de pil?

Wil je meer informatie over de pil? Ga dan naar www.sense.info

Het condoom

Het condoom

Een condoom is het enige middel dat je tegen een zwangerschap én een SOA (geslachtsziekte) beschermt!

Wat is het?

Een condoom is een soort hoesje van elastisch, dun rubber. Je doet een condoom om de stijve penis. Het condoom vangt het sperma op als je partner klaarkomt. Zo ben je beschermd tegen zwangerschap én SOA.

 • Betrouwbare condooms
 • Gebruik een goed condoom. Dit zijn condooms met het CE-logo op de verpakking. Het CE-logo is een Europees keurmerk.

Hoe gebruik je een condoom?

En condoom beschermt je alleen goed als jullie het goed gebruiken. In dit filmpje zie je hoe: www.sense.info

Condooms kopen

Je kunt condooms kopen bij de apotheek, de drogist en bij de meeste supermarkten. In veel discotheken en cafés vind je een condoomautomaat. Een pakje condooms met 10 stuks kost ongeveer 3 tot 5 euro.

Voor- en nadelen van het condoom

Voordelen van het condoom:

 • Het condoom beschermt tegen zwangerschap én SOA (geslachtsziekten).
 • Het condoom heeft geen bijwerkingen.
 • Het condoom is zonder recept verkrijgbaar (en op heel veel plaatsen).
 • Het condoom is klein en makkelijk mee te nemen.

Nadelen van het condoom:

 • Je vriend moet het condoom willen gebruiken.
 • Het omdoen van een condoom kan de opwinding verminderen.
 • Het condoom werkt alleen als je het goed gebruikt.

Tips

Deze tips kregen we van andere meiden:

 • Oefen het omdoen van een condoom op een banaan. Of op twee vingers van een vriendin.
 • Doe het condoom pas om als de penis van je vriend stijf is.
 • Doe het condoom tijdig om. In voorvocht zit namelijk ook sperma.
 • Gebruik een condoom in combinatie met glijmiddel. Let op: alleen glijmiddel op waterbasis is veilig. Gebruik dus geen vaseline of bodylotion. Glijmiddel op waterbasis is te koop bij drogist of apotheek en in veel supermarkten.
 • Knijp het topje van het condoom dicht als je hem omdoet.
 • Gebruik één condoom tegelijk. Doe er dus geen twee over elkaar heen.
 • Gebruik altijd een nieuw condoom als je nog een keer wilt vrijen.
 • Zorg dat je vriend het condoom goed vasthoudt als hij zijn penis terugtrekt uit jouw vagina.

Meer weten?

Op de volgende website kun je meer informatie vinden over condooms:

http://www.sense.info/

Andere anticonceptie

De pil en het condoom zijn goede manieren om zwangerschap te voorkomen. Er zijn nog andere betrouwbare manieren. Hieronder lees je daar meer over.

Let op: deze andere soorten anticonceptie beschermen je niet tegen SOA (geslachtsziekten)!  Om een SOA te voorkomen, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.

Het spiraaltje

Het spiraaltje is net zo betrouwbaar als de pil. Het wordt in je baarmoeder geplaatst. Je hebt twee soorten spiraaltjes: het hormoonspiraaltje en het koperspiraaltje. Met het hormoonspiraaltje ben je vijf jaar beschermd tegen zwangerschap. De hormonen in dit spiraaltje zorgen ervoor dat je niet zwanger wordt. Het koperspiraaltje beschermt je vijf tot tien jaar tegen zwangerschap. Het koper in dit spiraaltje zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt.

Prikpil

De prikpil is een injectie met hormonen. Hierdoor ben je drie maanden beschermd tegen zwangerschap. De prikpil is heel betrouwbaar. Er is één nadeel: als je stopt met de prikpil kun je niet meteen zwanger worden. Het kan namelijk wel zes maanden duren voordat je weer gaat menstrueren.

Anticonceptiepleister

De anticonceptiepleister is een kleine pleister die hormonen afgeeft. Net als bij de pil is er na drie weken een stopweek. In die week word je ongesteld. De pleister is waterbestendig en net zo betrouwbaar als de pil.

NuvaRing

De NuvaRing is een buigzame ring die jezelf kunt inbrengen. De ring geeft hormonen af, zodat je een maand beschermd bent tegen zwangerschap. De NuvaRing werkt net zo goed als de pil.

Anticonceptiestaafje

Het anticonceptiestaafje wordt door een arts in je bovenarm ingebracht. Het staafje geeft hormonen af, waardoor je drie jaar tegen zwangerschap beschermd bent. Het anticonceptiestaafje beschermt net zo goed tegen zwangerschap als de pil.

Meer weten over anticonceptie?

Wil je meer lezen over anticonceptie, ga dan naar www.sense.info.