Niet zwanger worden

(Nu nog) Niet zwanger worden

Als je niet zwanger wilt worden, is het belangrijk om veilig te vrijen. Veilig vrijen doe je door de pil en/of het condoom te gebruiken.  De pil en het condoom zijn de beste manieren om een zwangerschap te voorkomen.  Ze worden ook wel voorbehoedsmiddelen genoemd. Of met een duur woord: anticonceptie middelen. Er zijn ook nog andere anticonceptie vormen.

Risico van onbeschermde seks (onveilig vrijen)

Als je onveilig vrijt, kun je zwanger worden én een SOA (geslachtsziekte) krijgen.

Risico op zwangerschap

Bij het vrijen kan een zaadje (van de man) het eitje (van de vrouw) bevruchten. Uit een bevrucht eitje groeit een baby. Een zwangerschap kan geweldig zijn als je graag een kindje wilt. Wil je (nog) niet zwanger worden? Dan is het goed te weten hoe je een zwangerschap kunt voorkomen.

Risico op SOA (geslachtsziekte)

SOA’s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen[Pv8] . Je kunt tijdens het vrijen een SOA  oplopen, zonder dat je er iets van merkt. Een SOA kan heel vervelend zijn. Je krijgt bijvoorbeeld jeuk, een branderig gevoel en pijn in je onderbuik. Je kunt ook chlamydia oplopen. Dit is een SOA waar je onvruchtbaar van kunt worden. Je kunt een SOA voorkomen door een condoom te gebruiken bij het vrijen. De pil beschermt je niet tegen SOA.

 

Wanneer heb je risico op zwangerschap?

  • Als je seks hebt gehad zonder pil, condoom of ander voorbehoedsmiddel.
  • Als het condoom is gescheurd tijdens het vrijen.
  • Als je twee keer achter elkaar de pil bent vergeten.
  • Als je medicijnen gebruikt waardoor de pil niet meer goed werkt.
  • Als je hebt overgegeven na het slikken van de pil.
  • Als je diarree hebt en je slikt de pil.
  • Speelt een van deze dingen bij jou? Dan is er een kans dat je zwanger bent.

Tips:

  • Wil je vrijen, maar je bent de pil vergeten? Of je hebt last van diarree of je hebt overgegeven? Gebruik dan in elk geval een condoom!
  • Heb je seks hebt gehad zonder condoom of een ander voorbehoedsmiddel? Of is het condoom gescheurd bij het vrijen? Zorg dat je zo snel mogelijk de morning-afterpil slikt!

De morning-afterpil na onbeschermde seks

  • Als je onbeschermde seks het gehad, heb je risico gelopen op zwangerschap en SOA. Haal zo snel mogelijk de morning-afterpil. De morning-afterpil werkt tot drie dagen (72 uur) nadat je onbeschermde seks hebt gehad. Je kunt de morning-afterpil zonder recept krijgen bij drogist of apotheek.
  • Hoe eerder je de morning-afterpil neemt, hoe beter.
  • Hoe eerder je de morning-afterpil neemt, hoe kleiner de kans op zwangerschap

De morning-afterpil

Wat is het?

De morning-afterpil is een pil die je slikt als je onbeschermde seks hebt gehad met een jongen. Dus als je gevreeën hebt zonder voorbehoedsmiddel (condoom, pil of andere anticonceptie). Als je de morning-afterpil slikt, wordt de kans dat je zwanger wordt een stuk kleiner.

Hoe werkt het?

De morning-afterpil werkt het beste binnen 24 uur nadat je onbeschermde seks hebt gehad. Je kunt de morning-afterpil slikken tot 72 uur na de onveilige vrijpartij.

Waar koop je de morning-afterpil?

De morning-afterpil kun je zelf kopen bij een drogist of apotheek. De morning-afterpil kost ongeveer 15 euro. Je hebt geen recept van de huisarts nodig.

Meer lezen?

Meer informatie over de morning-afterpil lees je in deze folder: www.sense.info

Kans op SOA na onveilig vrijen

Heb je onveilig gevreeën? Dan heb je ook risico gelopen op een SOA. Check online hoe groot het risico is dat je een SOA hebt opgelopen via de soasekscheck

Ongepland zwanger, en dan?

Als je ongepland zwanger wordt, kom je voor een moeilijke beslissing te staan. Een ongeplande zwangerschap kan je wereld op zijn kop zetten. Hoe zit het met je relatie? Hoe reageert je vriend? Hoe vertel je het je ouders? Hoe zal je leven eruit gaan zien? Wat zijn je toekomstdromen? Welke invloed heeft je geloof of je levensopvatting?

Meer informatie kun je vinden op:

www.fiom.nl

 

Wat kun je doen als je ongepland zwanger bent?

  • Je kunt ervoor kiezen niets te doen. Dat betekent dat je je kind laat komen. Denk daar goed over na! Een kind heeft liefde en zorg nodig. Kun jij die verantwoordelijkheid nu al aan?
  • Je kunt je kind door anderen laten opvoeden.
  • Je kunt de zwangerschap beëindigen en kiezen voor abortus.

Een ongewenste zwangerschap voorkomen is beter!

Dit werkt niet!

Wil je (nog) niet zwanger worden? Gebruik dan een anticonceptiemiddel dat bij jou past. Bijvoorbeeld de pil en/of het condoom. Misschien heb je ook wel eens gehoord van andere manieren om zwangerschap te voorkomen. Die helpen niet! Hieronder geven we je een paar voorbeelden van anticonceptie die niet werken.

Voor het zingen de kerk uit

Bij ‘voor het zingen de kerk uit’ haalt de jongen zijn penis uit de vagina vlak voordat hij klaarkomt. Deze manier beschermt je niet tegen zwangerschap. Al vóór het klaarkomen kan er namelijk sperma in je vagina terechtkomen. Bijvoorbeeld via het voorvocht van je vriend.

Kalendermethode/periodieke onthouding

Bij de kalendermethode heb je seks op de dagen dat je minder vruchtbaar bent. Dit wordt ook wel ‘periodieke onthouding’ genoemd. De helft van de vrouwen die deze manier van anticonceptie gebruikt, wordt toch zwanger. De kalendermethode beschermt je dus niet tegen zwangerschap.

Temperatuurmethode

Bij de temperatuurmethode heb je seks als jouw lichaamstemperatuur lager is. Bij een lagere lichaamstemperatuur ben je minder vruchtbaar. Je temperatuur voorspelt jouw vruchtbaarheid alleen niet erg precies. Daarom is de temperatuurmethode geen veilige manier om een zwangerschap te voorkomen.

Billingsmethode

Bij de billingsmethode kijk je naar de afscheiding uit je vagina. Met de billingsmethode kun je niet goed vaststellen wanneer je minder vruchtbaar bent. Het is dus geen veilige manier om je te beschermen tegen zwangerschap.

Meer weten?

Wil je meer lezen over anticonceptie die niet goed werkt? Ga dan naar www.sense.info