Heb je al een kind?
Heb je al een kindje? Dan is het volgende belangrijk om te weten. De tweede zwangerschap hoeft niet hetzelfde te gaan als de eerste keer. Misschien verliep je eerste zwangerschap niet zo fijn. Gelukkig wil dat niet zeggen dat het de tweede keer weer zo moeizaam gaat. Maar het omgekeerde is ook waar. Was je eerste zwangerschap een makkie? Houd er rekening mee dat het de tweede keer misschien moeilijker verloopt.
Bevallen van je kind? Gun jezelf negen maanden rust!
Een zwangerschap duurt negen maanden. Voor het ‘ontzwangeren’ – zeg maar het herstellen van zwangerschap en bevalling – moet je jezelf zeker nog een keer negen maanden gunnen. Pas dan is je lichaam helemaal hersteld van de zwangerschap. En heb je weer voldoende energie om een tweede zwangerschap aan te kunnen. Denk er wel aan dat je bij een tweede zwangerschap al een kleintje hebt. Het wordt dus minder makkelijk om je nodige rustmomenten te krijgen. Veel vrouwen vinden een tweede zwangerschap daarom zwaarder dan de eerste.
Heb je bij de eerste zwangerschap geen problemen gehad? Dat wil niet zeggen dat het bij de tweede zwangerschap ook zo makkelijk zal zijn. Het is dus goed om naar je verloskundige te gaan als je een tweede kinderwens hebt. Samen kunnen jullie dan kijken of er risico’s zijn. En welke maatregelen jij en je vriend kunnen nemen.
Had je problemen bij een eerdere zwangerschap? Bespreek ze met verloskundige, huisarts of gynaecoloog
Heb je twee of meer miskramen gehad? Of heb je tijdens de vorige zwangerschap suikerziekte, hoge bloeddruk of een zwangerschapsvergiftiging gehad? Of groeide je baby niet voldoende in je buik?
Praat daar dan over met je verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Doe dit voordat je weer zwanger probeert te worden. Misschien kun je maatregelen nemen om deze problemen in deze zwangerschap te voorkomen.