Mogelijke risico's

Couveuse baby

Gerda, 22 jaar, heeft tijdens de zwangerschap gerookt. “Ik wist wel dat roken niet zo goed is als je zwanger bent maar het lukte me niet om er van af te komen. Bij de verloskundige heb ik ook nog folders van Stivoro ingevuld maar ook dat hielp niet. Bij mij is bij 38 weken een keizersnede gedaan omdat de kleine het heel slecht deed in mijn buik. Hij woog maar 1800 gram en moest gelijk in de couveuse en naar een ander ziekenhuis waar voor mij geen plaats was. Ik vond dat heel erg. Als ik nog een keer zwanger wil worden stop ik met roken want dit wil ik niet nog een keer meemaken.”

Weet wat de risico's zijn van roken tijdens de zwangerschap!

Ga voor hulp bij het stoppen naar je huisarts of verloskundige!

Zwanger worden en foliumzuur:

Shara (24 jaar) “Dat je foliumzuur moet gaan slikken als je zwanger wil worden wist ik niet. Ik heb dat dus ook niet van te voren geslikt. Pas bij mijn eerste controle bij de verloskundige hoorde ik over foliumzuur. In het begin van de zwangerschap was ik dan ook best heel bang dat er iets mis zou zijn met het kindje. Dat ie bijvoorbeeld een open ruggetje zou hebben. Ik had zoiets van: zou het zo zijn of zou het niet zo zijn. De eerste echo was heel spannend. We zagen toen gelukkig dat het  niet zo was".

Lees waarom je foliumzuur moet slikken, vóór en tijdens je zwangerschap.

Mijn kindje werd heel ziek

Quenie, 29 jaar en Surinaamse wist wel dat sikkelcelanemie bestond maar niet precies wat het was.

“Toen hij negen maanden was werd hij behoorlijk ziek. Onderzoek wees uit dat hij sikkelcelziekte had. Van de arts hoorde ik meer over deze ziekte en dat sikkelziekte vaker voorkomt bij kindjes van Surinaamse of Antilliaanse ouders. Als we dat geweten hadden, hadden we ons misschien wat beter verdiept in erfelijkheid. Ook hadden we er een gesprek over kunnen hebben met de verloskundige zodat we beter wisten wat ons te wachten stond. De eerste vier jaar was het ziekenhuis in en uit. Hij was heel vaak ziek en werd regelmatig opgenomen met een longontsteking. Hij had heel veel crisis. Vanaf het moment dat ik wist dat ik een kind met een chronische ziekte had heb ik het een plek gegeven. Dit ging mijn leven worden met ziekenhuisbezoek en alles wat erbij hoort.”

Vaak weten mensen niet dat er in de familie een erfelijke ziekte zit. Via een onderzoek bij jou en je vriend kun je daar al soms vóór de zwangerschap achter komen. Je hebt dan nog tijd om samen keuzes te maken.

Lees meer over de risico's en erfelijkheid

Lees meer over sikkelcelanemie