Soa

Wat is een SOA?

SOA’s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen. Je kunt tijdens het vrijen een SOA oplopen, zonder dat je er iets van merkt. Een SOA kan heel vervelend zijn. Je krijgt bijvoorbeeld jeuk, een branderig gevoel en pijn in je onderbuik. Je kunt een SOA voorkomen door een condoom te gebruiken bij het vrijen. De pil beschermt je niet tegen een SOA.

Wil jij zwanger worden, nu of later? We bespreken op deze site alleen de SOA’s die heel belangrijk zijn als je zwanger wilt worden.

Chlamydia

Chlamydia is de meest voorkomende SOA bij jongeren. Deze aandoening wordt veroorzaakt door de chlamydia-bacterie. In Nederland zijn er jaarlijks ongeveer 60.000 nieuwe chlamydia-infecties. Waarschijnlijk hebben veel meer mensen chlamydia zonder dat zij het weten (ze laten zich niet testen). Als je zonder condoom hebt gevreeën, heb je 70% kans op een chlamydia.

Waaraan merk je dat je chlamydia hebt?

Vrouwen hebben vaak geen klachten van een chlamydia-infectie. Soms kunnen meisjes een eileiderontsteking krijgen. Je kunt dan koorts, erge pijn in je onderbuik of chronische buikpijn krijgen. Een kwart van de mannen heeft geen klachten van een chlamydia.

Soms heb je wat vage klachten van een chlamydia:

  • Meer of andere afscheiding uit je vagina.
  • Pijn bij het plassen.
  • Abnormaal bloedverlies uit de vagina.
  • Pijn in je onderbuik

Heb je zonder condoom gevreeën? Of heb je bovenstaande klachten? Ga dan naar je huisarts of het Sense-spreekuur. Als je er op tijd bij bent, is chlamydia goed te behandelen.

 

Wat voor gevolgen heeft chlamydia?

Vrouwen met chlamydia hebben een verhoogd risico op verminderde vruchtbaarheid, een eileiderontsteking of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit risico is heel klein. Heb je al eens chlamydia gehad, dan heb je net zoveel kans om zwanger te worden als een vrouw die geen chlamydia heeft gehad. Het kan wel langer duren voordat je zwanger raakt (een paar weken). 

Kun je chlamydia voorkomen?

Ja, dat kan. Vrij veilig en gebruik condooms!

Wil je zwanger worden? En heb je klachten van chlamydia? Laat jezelf en je partner dan eerst testen. Dat kan via je huisarts of bij de GGD: Adressen in de buurt | Sense.info

Wil je weten hoe een chlamydiatest gaat bij een meisje of jongen? Kijk dan op www.sense.info

 

 

HIV

HIV is een virus dat aids veroorzaakt. Als je met HIV besmet raakt, breekt het virus je afweersysteem af. Je lichaam kan zich steeds minder goed verdedigen tegen bacteriën en andere virussen. Je bent dus veel vaker ziek.

HIV en zwangerschap

Het virus kan na een zwangerschap van 28 weken overgedragen worden aan je kind. Dat gebeurt in de baarmoeder, via het bloed dat jij (via de placenta) aan je ongeboren baby geeft. Dit is de reden dat alle zwangeren getest worden op het HIV-virus. Als je HIV-positief bent (dat betekent dat je het virus hebt) start je met medicijnen. Daardoor wordt de kans op besmetting van je baby veel kleiner.

Ben je HIV-positief en heb je een baby? Geef dan geen borstvoeding. De kans dat je je kindje via de moedermelk besmet, is vrij groot.

Wanneer weet ik of mijn kind ook HIV heeft?

Als jij tijdens de zwangerschap medicijnen tegen HIV krijgt, zal je kind de eerste vier weken na de geboorte ook medicijnen krijgen. Pas drie maanden na de geboorte weet je zeker of je baby wel of niet is geïnfecteerd met HIV.

Voorkomen is veel beter! Gebruik altijd een condoom.

Wil je zwanger worden? Laat jezelf en je partner dan eerst testen op een SOA. Dat kan via je huisarts of bij de GGD: Adressen in de buurt | Sense.info

Wil je meer informatie over HIV? Kijk dan op:

Hiv | Sense.info

 

Gonorroe

Gonorroe is een SOA die je kan krijgen door onveilige seks, vooral als je geen condoom gebruikt, en soms door te zoenen. Ook door pijpen en beffen kan gonorroe overgedragen worden.

Waaraan merk je dat je gonorroe hebt?

Meisjes krijgen vaak geen klachten door gonorroe, jongens meestal wel. Jongens krijgen bijvoorbeeld een druiper (vocht uit de penis), een branderig gevoel of pijn bij het plassen. Meisjes kunnen last krijgen van bijvoorbeeld pijn of een branderig gevoel bij het plassen of pijn in de buik. Klachten kunnen bij jongens 6 weken duren en bij meisjes 3 maanden.

Meer klachten kan je terugvinden via:

Gonorroe | Sense.info

Kan je gonorroe behandelen?

Ja, je kunt medicijnen krijgen voor gonorroe. Je krijgt medicijnen met een prik.

Wat voor gevolgen heeft gonorroe?

Wanneer je geen medicijnen neemt voor gonorroe, dan kunnen er erge klachten ontstaan.

Meisjes kunnen bijvoorbeeld een eileiderontsteking krijgen. Hierdoor kun je onvruchtbaar worden of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap krijgen. Bij zwangerschap kan gonorroe ook overgedragen worden aan het kind.

Jongens kunnen te maken krijgen met een bijbalontsteking of ontsteking van de prostaat. Een bacterie in het oog kan zorgen voor een ontsteking, waardoor het oog beschadigt raakt.

Wil je zwanger worden? Laat jezelf en je partner dan eerst testen op een SOA. Dat kan via je huisarts of bij de GGD: Adressen in de buurt | Sense.info

Syfilis

Syfilis is een SOA die je kan krijgen door onveilige seks, vooral als je geen condoom gebruikt. Je kan ook syfilis krijgen door zoenen, pijpen of beffen. Syfilis komt niet zo vaak voor.

Waaraan merk je dat je syfilis hebt?

Klachten ontstaan ongeveer 2-12 weken na de seks. Klachten kunnen zijn: zweertjes bij de penis, vagina en anus of mond en opgezette klieren.  

Als de zweertjes verdwijnen is de soa niet uit je lichaam. Ook als de zweertjes over gaan, is het goed om naar de dokter te gaan.

Kan je Syfilis behandelen?

Ja, je kan medicijnen krijgen voor syfilis.

Wat voor gevolgen heeft syfilis?

Wanneer je geen medicijnen neemt voor syfilis dan kunnen er ergere klachten ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan huisuitslag, platte wratten bij de geslachtsdeel of anus, grieperig zijn en haaruitval. Syfilis heeft ook gevolgen voor de zwangerschap: syfilis kan leiden tot een spontane abortus, voortijdige geboorte of syfilis bij het kind.

Wil je zwanger worden? Laat jezelf en je partner dan eerst testen op een SOA. Dat kan via je huisarts of bij de GGD: Adressen in de buurt | Sense.info

Wil je meer informatie over Syfilis? Kijk dan op

Syfilis | Sense.info

Herpes genitalis

Herpes is een SOA die je kan krijgen door seks, vooral als iemand blaasjes heeft op de penis, vagina, anus of mond (koortslip). Gebruik altijd een condoom, dan is de kans kleiner dat je elkaar besmet.

Waaraan merk je dat je herpes hebt?

Niet iedereen met herpes krijgt klachten. Als je klachten krijgt, krijg je die vaak 1 week na de seks. Klachten zijn blaasjes of zweertjes met vocht op je penis, vagina of anus, pijn of jeuk, en soms koorts, hoofdpijn en spierpijn. Als de blaasjes verdwijnen, blijft het virus in je lichaam.

Kan je herpes behandelen?

Ja, je kan medicijnen krijgen voor herpes. Er zijn pillen die het virus afremmen, en er is een crème die helpt tegen de pijn en waarvan de blaasjes uitdrogen.

Wat voor gevolgen heeft herpes?

Herpes kan ernstige gevolgen hebben voor het kind. Een herpesinfectie geeft een hogere kans op vroeggeboorte en een miskraam. Herpes heeft geen invloed op de kans om zwanger te worden.

Wil je zwanger worden? Laat jezelf en je partner dan eerst testen op een SOA. Dat kan via je huisarts of bij de GGD: Adressen in de buurt | Sense.info

Wil je meer informatie over Herpes? Kijk dan op

Herpes genitalis | Sense.inf

Schurft

Schurft zorgt voor jeuk, door kleine beestjes op je lichaam. Je krijgt deze beestjes door seks te hebben of door dichtbij iemand te zijn.

Waaraan merk je dat je schurft hebt?

Je kunt klachten krijgen zoals jeuk (vooral ’s nachts), zichtbare gangetjes rond en op je handen en onder je borsten en bultjes (roodpaars) bij je geslachtsdelen. De klachten ontstaan vaak 2 tot 6 weken nadat je schurft hebt gekregen.

Kan je schurft behandelen?

Ja, je kan pillen en of crème krijgen via de huisarts om schurft te behandelen. Het is belangrijk dat alle mensen met wie je een langere tijd huidcontact hebt gehad (langer dan 15 minuten) of met wie je samenwoont ook een crème smeren.

Schurft kun je ook aan je baby doorgeven. Wil je zwanger worden? Laat jezelf en je partner daarom eerst testen op een SOA. Dat kan via je huisarts of bij de GGD: Adressen in de buurt | Sense.info

Wil je meer informatie over Schurft? Kijk dan op:

Schurft | Sense.info

Voorkom of behandel een SOA

Bedenk of jij of je partner besmet kunnen zijn met een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Door zo’n ziekte ben je misschien minder vruchtbaar. En je kunt je partner besmetten. Een SOA kan schadelijk zijn voor jullie toekomstige kind.

Wil je weten welke soa-testen voor jou belangrijk zijn, en waar je je kan laten testen? Vul dan de Soatestwijzer in via:  Soatestwijzer | Soa Aids Nederland

Wil je meer lezen over SOA-tests, kijk dan hier: Soa-test | Sense.info.

Wil je een SOA-test toen, kijk dan hier waar dat kan bij jou in de buurt: Adressen in de buurt | Sense.info

Heb je een SOA? Vertel dat aan de personen met wie je seks hebt gehad, zodat zij zich ook kunnen laten testen.