Vruchtbaarheid

Wanneer ben ik het meest vruchtbaar?

Je bent het meest vruchtbaar rond de eisprong.

Vruchtbare dagen

Iedere vrouw heeft een andere cyclus ( van menstruatie  tot menstruatie). Sommige vrouwen hebben een cyclus van 21 dagen. Bij andere is het 35 dagen. Of het zit daar ergens tussenin. Wanneer de eisprong is – en je dus vruchtbaar bent – varieert dan ook per vrouw. Een eicel leeft gemiddeld tussen de 12 en 24 uur. Een zaadcel kan soms wel 72 uur leven.

Vruchtbaarheid bijhouden

Er zijn verschillende manieren om je vruchtbaarheid bij te houden:

  • Menstruatie bijhouden. De eisprong is ongeveer veertien dagen vóór het begin van de menstruatie. Met een menstruatiekalender kun je je menstruatiecyclus - en daarmee je vruchtbare dagen – nauwkeurig bijhouden. Een menstruatiekalender kun je downloaden, ook als app voor je smartphone.
  • Temperatuur opnemen. Je kunt ook elke ochtend je temperatuur opmeten en opschrijven. Rond de eisprong stijgt je temperatuur met 0,2 graden. Wanneer je dus een paar maanden dagelijks je temperatuur meet, zie je wat je vruchtbare dagen zijn. De eisprong kan twee dagen voor de temperatuursverhoging plaatsvinden. Ga dus vrijen in de periode vanaf vier dagen vóór de temperatuursverhoging tot aan de temperatuursverhoging. Dan heb je de grootste kans om zwanger te worden.

Meer lezen over vruchtbaarheid?

Wil je meer informatie over vruchtbaarheid, ga dan naar:

www.thuisarts.nl