Je lijf

Weet jij hoe groot je baarmoeder is?

Wist je dat je baarmoeder niet groter is dan een kleine mandarijn? Als je zwanger bent, rekt de baarmoeder op, zodat de baby er goed in past. Je baarmoeder ligt onder je schaambeen. Daarom kun je de baarmoeder niet voelen.

Aan je baarmoeder zitten links en rechts je eileiders en eierstokken.

In elke eierstok zitten vanaf je geboorte ongeveer 1 miljoen onrijpe eicellen. Vanaf je puberteit rijpt er elke maand één eicel. De rijpe eicel rolt vanuit de eierstok de eileider in en komt zo in je baarmoeder terecht. Als een rijpe eicel bevrucht wordt door een zaadcel, kan er een kindje gaan groeien. Wordt het eitje niet bevrucht, dan wordt je ongesteld.

Weet jij hoe groot je baarmoeder is? Weet jij hoe groot je baarmoeder is?

Weet jij waar de voorraad zaadcellen zit?

Weet jij waar de voorraad zaadcellen zit?

In de balzak zitten je zaadballen, een soort kleine zakjes waar de zaadcellen opgeslagen worden. Per dag worden er hier miljoenen zaadcellen gemaakt.

De zaadjes gaan vervolgens via de zaadleiders naar je prostaat. De prostaat is een klier die onder de blaas ligt. Daar wordt het zaad vermengd met zaadvloeistof. Zo ontstaat sperma. Sperma komt via je plasbuis uit je penis. Sperma is kleverig en ziet er witgelig uit.

Voorvocht is het vocht dat uit de penis komt voordat je een orgasme hebt. Dit vocht ontstaat door de seksuele opwinding. Let op: dit voorvocht kan ook al zaadcellen bevatten! Je kunt dus ook zwanger worden van voorvocht!

In het volgende filmpje vind je een duidelijke uitleg over de vrouwelijke en mannelijke geslachtsorganen: