Mogelijke zorgen

Zwanger worden en overgewicht

Hoi, ik ben Maaike, 18 jaar. Mijn vriend en ik wilden een kindje. Maar we houden allebei ook van heerlijk eten. Ik heb maatje 46 zeg maar. Ik hoorde van mijn tante dat je dan minder snel zwanger kunt worden. Mijn vriendinnen zeiden dat dat niet waar was. Ik ben daardoor toch maar op internet gaan zoeken naar informatie. Ik vroeg me af wat het  effect van mijn  overgewicht op mijn vruchtbaarheid was. Op het internet vond ik geen eenduidige antwoorden, op de ene site stond wat anders dan op de andere site.  En van gesprekken met familie en vrienden werd ik ook niet veel wijzer. Op een gegeven moment zag ik door de bomen het bos niet meer. Mijn huisarts wees me op een kinderwensspreekuur bij een  verloskundige praktijk in de buurt.

Ik heb een afspraak gemaakt en ging er samen met mijn vriend naartoe.. De verloskundige kon al onze vragen beantwoorden. Wat bleek nou, als je overgewicht hebt, ben je minder vruchtbaar. Ook heb je bijvoorbeeld meer kans op problemen tijdens de zwangerschap, zoals een miskraam, suikerziekte of hoge bloeddruk. En het meest verrassende was nog dat ze vertelde dat mijn vriend ook minder vruchtbaar is doordat hij overgewicht heeft. Om risico’s te voorkomen, raadde ze ons aan om af te vallen voordat we zwanger willen worden. Dat is wel een uitdaging. Inmiddels hebben we allebei een afspraak gemaakt met een diĆ«tist om ons te helpen gezonder te eten en gewicht kwijt te raken. " 

Lees meer over vruchtbaarheid

Lees meer over onder- en overgewicht bij gezond gewicht

 

Zwanger worden en gebruik anti-depressiva

Judith, 27 jaar slikt al enige tijd een antidepressiva. Omdat ze geen idee heeft wat voor invloed deze medicijnen hebben op zwanger worden plaatste ze een oproepje op een forum.

"Kan iemand mij haar ervaring vertellen met zwangerschap en het slikken van Fluoxetine? Ik wil heel graag zwanger worden maar slik al enige tijd dit antidepressiva-medicijn. Volgens mijn vriendinnen en ouders kan het geen kwaad maar ik maak me toch wel een beetje zorgen. Ook over de invloed die de medicijnen misschien hebben op mijn ongeboren kindje als ik zwanger ben. Of dat er op de lange termijn iets aan het kindje te merken zal zijn. Hopelijk wil iemand die al een mooi, klein wondertje heeft zijn ervaringen met mij delen". 

Een van de reacties was die van Annemarie, 25 jaar en net moeder van haar eerste kindje.
"Hoi Judith, ook ik slik al langere tijd antidepressiva. Toen ik zwanger wilde worden was ik ook bang dat de medicijnen slecht zouden zijn voor mijn vruchtbaarheid of voor mijn zwangerschap. Daarom heb ik een afspraak gemaakt met mijn huisarts. Ik vertelde haar dat ik zwanger wilde worden en zij heeft toen contact opgenomen met mijn psycholoog. Samen hebben zij  besloten dat ik een ander antidepressiva moest gaan slikken omdat dit beter was voor mijn vruchtbaarheid en het ongeboren kindje. Ik was super blij dat ik het had besproken en nietmeer bang hoefde te zijn. Ik zou als ik jou was het dus zeker bespreken met je huisarts. Mijn kindje van 3 maanden is fantastisch. Veel succes!"

Lees meer over het slikken van medicijnen en zwanger worden

Maak een afspraak met je huisarts of een verloskundige in de buurt