Wel of geen kind?

Wel of geen kind, een belangrijke keuze!

De keuze tussen wel of geen kinderen is belangrijk. Als je een kind hebt, komt je leven er heel anders uit te zien. Het is belangrijk dat je daar goed over nadenkt.

Dromen over jullie eigen kind is heel mooi. Kinderen zijn schattig, lief en leuk. Het is fantastisch om een kind te zien opgroeien. Als ouder wil je je kind alle liefde geven. Jij toch ook?

Hoe geef je een kind wat het nodig heeft?

Een kind gezond en veilig laten opgroeien is geen eenvoudige taak. Waar moet je aan denken als je een kind wilt bieden wat hij/zij nodig heeft?

Heb je een stabiele, liefdevolle relatie?

Baby’s en kinderen hebben een stabiele omgeving nodig om op te groeien. Daardoor staan ze zelf later ook stabieler in het leven. Het speelt dus een grote rol of jullie relatie stabiel is. Denken jullie serieus over de toekomst na? Heb je het gevoel dat jullie samen verder willen? Dat is een goede basis om een kind te laten opgroeien.

Veel kinderen groeien op bij één ouder. Vaak gaat dat prima. Maar het kan ook wel eens moeilijk zijn om een kind op te voeden zonder partner. Ben je alleen? Zorg er dan voor dat er mensen in je omgeving zijn die jou kunnen steunen.

Heb je genoeg geld om een kind groot te brengen?

Een baby kost geld. Het inrichten van een babykamer, de box en een combiwagen kosten al snel € 1000. Met tweedehands spullen kun je het goedkoper maken. Maar vergis je niet: ook de dagelijkse verzorging van een baby kost geld. Waar moet je bijvoorbeeld aan denken?

Voeding

Borstvoeding geven kost niets. Maar een kolfapparaat is een flinke uitgave. Flesvoeding kost minimaal € 30 per maand. Je hebt ook vier flessen en spenen nodig (€ 50) en een flessenwarmer (€ 30).

Heb je genoeg tijd voor een kind?

Een kind heeft veel aandacht, liefde en tijd nodig. Kun je dit ook bieden? Misschien zit je nog vol plannen voor jezelf. Kun je die plannen opzij zetten of uitstellen? Of wil je eerst je eigen leven leven? Denk daar goed over na voordat je kiest voor kind.

Verzorging

  • Voor luiers betaal je ongeveer € 25 per maand.
  • Verzorgingsproducten en kleding kosten ongeveer € 120 per maand.

Een baby kost al gauw € 175 per maand. Daar kunnen nog meer kosten bijkomen:

  • Kinderopvang kost tussen de € 5 en € 7 per uur. Een rekenvoorbeeld: twee dagen opvang in de week (acht uur per dag) kost je ongeveer € 400 per maand.
  • Je verbruikt meer gas, water en licht als je een baby hebt. Ook je verzekeringen kunnen duurder worden.
  • Misschien ga jij of je vriend minder werken als je een kind hebt? Dan gaan jullie dus ook minder verdienen.

Voor meer informatie over de kosten van een kind, klik hier:

Wat is de ideale leeftijd om zwanger te worden?

De ideale leeftijd om zwanger te worden ligt tussen de 20 en 30 jaar. Tussen de 20 en 30 jaar wordt je sneller zwanger omdat je vruchtbaarder bent. Na je 30e neemt de vruchtbaarheid van een vrouw af.

Als een vrouw onder de 20 jaar is, verloopt de zwangerschap vaak wat moeilijker. Soms komt dat ook omdat relaties onder de 20 jaar minder stabiel zijn. Ook hebben jonge mensen vaker minder geld. Dit kan soms stress opleveren. En stress is niet goed voor een zwangere vrouw.

Wist je dat de gemiddelde leeftijd van zwangere vrouwen In Nederland 29 jaar is? Dat is ouder dan in veel andere landen. Veel vrouwen willen eerst nog vrijheid voor zichzelf. Ze willen bijvoorbeeld eerst aan hun carrière werken. En soms hebben ze nog niet genoeg geld voor een kind.

De ideale leeftijd om zwanger te worden heeft dus niet alleen te maken met je vruchtbaarheid. Het gaat ook om een stabiele relatie, voldoende geld en genoeg tijd om je kind aandacht te kunnen geven.