Verloop zwangerschap
Hoe ontwikkelt een kind zich tijdens de zwangerschap?
Wil je weten hoe een kind zich tijdens de zwangerschap ontwikkelt? Bekijk dan onderstaande filmpje:
Voor de ontwikkeling van een gezond kind zijn de eerste twee fasen van de zwangerschap het belangrijkst. Fase 1 is de bevruchting en innesteling in je baarmoeder. Fase 2 zijn de eerste twaalf weken van je zwangerschap. Die periode wordt ook wel ‘het eerste trimester’ genoemd.
Fase 1: Van bevruchting tot innesteling
Hieronder zie je plaatjes van fase 1 van je zwangerschap.
De eicel en zaadcel versmelten met elkaar. Dit heet de bevruchting.
De bevruchte eicel deelt zich in twee cellen. De twee cellen delen zich ook weer. Zo ontstaan in totaal vier cellen. De vier cellen worden acht cellen, acht cellen worden er zestien, zestien cellen worden 32 cellen, enzovoort enzovoort. Het delen gaat door totdat er een klompje cellen is ontstaan.
Tijdens het delen verplaatst het groeiende klompje cellen zich door de eierstok naar de baarmoeder. Daar nestelt het zich in de baarmoederwand. Ongeveer één week na de bevruchting (dat is ongeveer drie weken na je laatste menstruatie!) is de innesteling klaar. In de baarmoederwand gaan de celdelingen gewoon door. Een deel van het klompje cellen ontwikkelt zich tot de moederkoek (placenta). Een ander deel wordt het kindje.
Fase 2: Eerste trimester van de zwangerschap (Week 0 – 12)
Week 0 tot en met week 6
De eerste week kan het bevruchte eitje op zichzelf leven. Vanaf de zevende dag kan dat het niet meer. Het bevruchte eitje moet voedsel vinden. Er beginnen kleine uitlopertjes te groeien. Daarmee kan het eitje zich aan de baarmoederwand vastgrijpen. Ook kan het eitje voedsel opnemen door de uitlopertjes. Het is net als met de wortels van een plant. Als de plantenwortels niet in de grond vastzitten, gaat de plant dood.
De holte in het binnenste van het eitje vult zich met vruchtwater. Dit vruchtwater beschermt de baby tot aan de geboorte. Het vormt een soort stootkussen voor de baby. Het vruchtwater is ook belangrijk voor de groei en beweging van de baby. En hij oefent met het vruchtwater een beetje met slikken en drinken.
Het klompje cellen ontwikkelt zich verder. Het krijgt steeds meer de vormen van een mensje.
Zwangerschap van zes weken:
Dit plaatje is genomen op ongeveer vier weken na de bevruchting. Je bent nu zes weken zwanger.
Je ziet de rug van het kindje. Je kunt het hoofd al herkennen. Ook zie je het begin van armen en benen. De wervelkolom in de rug sluit zich nu.
Verdere verloop van de zwangerschap
Bij een zwangerschap van 8 weken zwangerschap (= 6 weken na de bevruchting) zie je de ogen, neus en mond ontstaan. En de belangrijkste organen (nieren, lever) beginnen zich te ontwikkelen.
Bij een zwangerschap van 10 weken (= 8 weken na de bevruchting) gaan de nieren werken. De baby gaat plassen. Ook begint het kindje zuig- en slikbewegingen te maken. De geslachtsorganen worden zichtbaar. Het hart gaat het bloed rondpompen.
Bij een zwangerschap tussen twaalf en zestien weken (= 10 weken tot 14 weken na de bevruchting) ontwikkelt zich het skelet van de baby. Het begint met de botten van de armen, benen en de schedel.
Het bewegen van de baby
De baby is via de navelstreng verbonden met de placenta. Je kunt de baarmoeder bij twaalf weken nét voelen, vlak boven het schaambeen.
Ook al beweegt het kindje dan al in de baarmoeder, de moeder zelf voelt het bewegen van het kindje pas rond twintig weken zwangerschap.
Wil je weten hoe een kind zich tijdens de zwangerschap ontwikkelt? Bekijk dan het volgende filmpje: