Menstruatie

Menstruatie

Menstruatie

Tijdens je menstruatie (ongesteldheid) geven de hersenen hormonen af. Deze hormonen komen via het bloed bij de eierstokken. Hierdoor begint er een eicel te groeien in één van de twee eierstokken.  Als de eicel rijp is komt de eicel vrij uit de eierstok (ovulatie) en wordt opgevangen door de eileider. Het rijpen van het eitje gebeurt de ene keer in je linker eierstok en de andere keer in je rechter eierstok.

Va de eileider komt het eitje in de baarmoeder terecht. Ongeveer 14 dagen nadat het eitje rijp is geworden ga je als vrouw menstrueren, je verliest bloed.

Tijdens het rijpen van het eitje zorgen andere hormonen ervoor dat het slijmvlies in de baarmoeder dikker en zachter wordt. Dit gebeurt zodat de eicel, als deze bevrucht wordt, zich goed kan nestelen in het baarmoederslijmvlies. Als de eicel niet bevrucht wordt lost de eicel op. Het dikker geworden baarmoederslijmvlies verlaat dan samen met de opgeloste eicel de baarmoeder en je menstruatie is begonnen.

Hierna gaat het volgende eitje al weer rijpen in een van de eierstokken. Is het eitje rijp dan springt het vanuit de eierstok naar de eileider. Dit proces noemt men de menstruele cyclus.

De menstruele cyclus kan elke maand weer net iets anders zijn en kan tussen  de 24 dagen en 33 dagen duren.

Onderstaand filmpje van Lang Leve de Liefde vertelt meer over de menstruele cyclus en laat zien wanneer je vruchtbaar kan zijn.