Soa

Wat is een SOA?

SOA’s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen. Je kunt tijdens het vrijen een SOA  oplopen, zonder dat je er iets van merkt. Een SOA kan heel vervelend zijn. Je krijgt bijvoorbeeld jeuk, een branderig gevoel en pijn in je onderbuik. Je kunt ook chlamydia oplopen. Dit is een SOA waar je onvruchtbaar van kunt worden. Je kunt een SOA voorkomen door een condoom te gebruiken bij het vrijen. De pil beschermt je niet tegen SOA.

Wil jij zwanger worden, nu of later? We bespreken op deze site alleen de SOA’s die heel belangrijk zijn als je zwanger wilt worden.

Chlamydia

Chlamydia is de meest voorkomende SOA. Deze aandoening wordt veroorzaakt door de chlamydia-bacterie. In Nederland zijn er jaarlijks ongeveer 60.000 nieuwe chlamydia-infecties. Waarschijnlijk hebben veel meer mensen chlamydia zonder dat zij het weten (ze laten zich niet testen). Als je zonder condoom hebt gevreeën, heb je 70 % kans op een chlamydia.

Waaraan merk je dat je chlamydia hebt?

Vrouwen hebben vaak geen klachten van een chlamydia-infectie. Maar ook als je niets merkt, kan chlamydia schade aanrichten. De bacterie kan omhoog kruipen naar je baarmoeder  en je eileiders. Die kunnen daardoor gaan ontsteken. Een kwart van de mannen heeft geen klachten van een chlamydia.

Soms heb je wat vage klachten van een chlamydia:

  • Meer of andere afscheiding uit je vagina.
  • Pijn bij het plassen.
  • Abnormaal bloedverlies uit de vagina.
  • Pijn in je onderbuik

Heb je zonder condoom gevreeën? Of heb je bovenstaande klachten? Ga dan naar je huisarts of het Sense-spreekuur. Als je er op tijd bij bent, is chlamydia goed te behandelen.

In het volgende filmpje vind je een duidelijke uitleg over chlamydia en de risico’s:

Wat voor gevolgen heeft chlamydia?

Als een zaadcel langs de verkleving glipt, kan de eicel worden bevrucht in de eileider. De bevruchte eicel kan alleen niet naar de baarmoeder en gaat dus groeien in de eileider. We spreken dan van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. De bevruchte eicel gaat zich delen, waardoor een klompje cellen ontstaat. Als dit klompje te groot wordt, knapt de eileider. Dit is een gevaarlijke situatie. Je krijgt erg veel buikpijn en je moet gelijk geopereerd worden!

Bij veel vrouwen ontsteken beide eileiders. De wanden van de eileiders gaan aan elkaar kleven. Hierdoor kan de eicel de baarmoeder niet meer bereiken. Je bent dan onvruchtbaar en je kunt niet meer spontaan zwanger worden!

In het plaatje hieronder zijn beide eileiders verstopt.

Als één eileider verstopt is, kun je nog wel zwanger worden. Maar de kans is wel veel kleiner. Je weet niet of een rijpe eicel uit de linker- of rechtereierstok komt.

En in dit plaatje is één eileider verstopt.

Je hebt ook kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Hoe zit dat?

Een zaadcel is veel kleiner dan een eicel. Soms is er bij de verkleving nog een kleine opening. De veel kleinere zaadcel kan dan nog wel langs de verkleving naar binnen. Maar de eicel kan er niet langs naar buiten.

De bevruchting en celdeling in de eileider:

Kun je chlamydia voorkomen?

Ja, dat kan. Vrij veilig en gebruik condooms!

Als je zwanger wilt worden laat jezelf en je vriend dan eerst testen op chlamydia

Wil je weten hoe een chlamydiatest gaat bij een meisje of jongen? Kijk dan op www.sense.info

 

HIV

HIV is een virus dat aids veroorzaakt. Als je met HIV besmet raakt, breekt het virus je afweersysteem af. Je lichaam kan zich steeds minder goed verdedigen tegen bacteriën en andere virussen. Je bent dus veel vaker ziek.

HIV en zwangerschap

Het virus kan na een zwangerschap van 28 weken overgedragen worden aan je kind. Dat gebeurt in de baarmoeder, via het bloed dat jij (via de placenta) aan je ongeboren baby geeft. Dit is de reden dat alle zwangeren getest worden op het HIV-virus. Als je HIV-positief bent (dat betekent dat je het virus hebt) start je met medicijnen. Daardoor wordt de kans op besmetting van je baby veel kleiner.

Ben je HIV-positief en heb je een baby? Geef dan geen borstvoeding. De kans dat je je kindje via de moedermelk besmet, is vrij groot.

Wanneer weet ik of mijn kind ook HIV heeft?

Als jij tijdens de zwangerschap medicijnen tegen HIV krijgt, zal je kind de eerste vier weken na de geboorte ook medicijnen krijgen. Pas drie maanden na de geboorte weet je zeker of je baby wel of niet is geïnfecteerd met HIV.

Voorkomen is veel beter! Gebruik altijd een condoom.

Als je zwanger wilt worden laat jezelf en je vriend dan eerst testen op chlamydia

Wil je meer informatie over HIV? Kijk dan op:

www.erfocentrum.nl

Voorkom of behandel een SOA

Bedenk of jij of je vriend besmet kunnen zijn met een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Door zo’n ziekte ben je misschien minder vruchtbaar. En je kunt je partner besmetten. Een SOA kan schadelijk zijn voor jullie toekomstige kind.
Je kunt je laten testen en behandelen bij de huisarts of een soa-polikliniek.